En bacari i Venezia som serverer cicchetti

Cicchetti – Venezias svar på tapas

Har du hørt om – eller smakt – cicchetti? Det er små venetianske retter som du kjøper på vinbarer som kalles bicari .

I Italia er det tradisjon for å spise små retter tidlig kveld – det kalles aperitivo: Denne herlige italienske oppfinnelsen med fingermat før middagstid ble jeg introdusert til for mange, mange år siden av en god kollega. 

Hun elsket alt italiensk og tok meg med for å spise aperitivo da vi var på den tradisjonsrike barnebokmessen i Bologna. (Fine minner dukker gjerne opp i forbindelse med mat). Men tilbake til cicchetti (eller en cicchetto):

Cicchetti – småretter i Venezia 

Cicchetti er en form for aperitivo, typisk for Venezia. De kan minne om tapas eller pintxos som man får i Spania. De er alt fra små brødskiver, til terter av polenta eller poter toppet eller fylt med noe godt.

Historien vil ha at denne mattradisjonen oppsto i Venzias Rialto-område, der vinhandlere tilbød noe tiltygg til vinen, mens andre «signerte» avtaler med en skål og en matbit slik.

Tips: Det er fint å kombinere en tur til Venezia med en reise rundt i Dolomittene. Les min guide til Dolomittene her

Til et glass ombra 

Ordet cicchetti skal komme av «ciccus», som betyr lite eller ingenting. Smårettene servereres som tapas i Spania – til et glass vin (eller prosecco), som lokalt gjerne omtales som ombra (hvis betydning er «skygge»). Nå for tiden er det også populært å drikke et glass aperol spritz til en cicchetto

Tips: Du kan dra på guidet tur i Venezia med smaking av både cicchetti og vin.

Cicchetti har tydeligvis tålt tidens tann. Rettene har nok helt sikkert utviklet seg – selv besøkte jeg både en høyst tradisjonell bicaro (Bocarando) og en moderne osteria gastronimica (Sepa). På førstnevnte sted kostet en cicchetto meg €5 og et glass lokal vin €3, mens på Sepa spiste jeg en cicchetto til og fikk en kvart flaske lokal vin for € 6,50. (Merk at priser ofte kan gå opp over tid).

Flere tips til Venezia finner du i min artikkel her 

Tips: Bacarando, Sepa (en Osteria Gastronomica) og Ai Stagnieri –  alle tre ligger nokså nært hverandre, i San Marco/Castello-området.

Publisert første gang 4.03.2023.

 

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette å bruke denne siden, aksepterer du bruken av cookies.  

error: Content is protected !!