Har du hørt om – eller smakt – cicchetti? Det er små venetianske retter som du kjøper på vinbarer som kalles bicari .
I Italia er det tradisjon for å spise små retter tidlig kveld – det kalles aperitivo: Denne herlige italienske oppfinnelsen med fingermat før middagstid ble jeg introdusert til for mange, mange år siden av en god kollega.
Hun elsket alt italiensk og tok meg med for å spise aperitivo da vi var på den tradisjonsrike barnebokmessen i Bologna. (Fine minner dukker gjerne opp i forbindelse med mat). Men tilbake til cicchetti (eller en cicchetto):
Cicchetti – småretter i Venezia
Cicchetti er en form for aperitivo, typisk for Venezia. De kan minne om tapas eller pintxos som man får i Spania. De er alt fra små brødskiver, til terter av polenta eller poter toppet eller fylt med noe godt.
Historien vil ha at denne mattradisjonen oppsto i Venzias Rialto-område, der vinhandlere tilbød noe tiltygg til vinen, mens andre «signerte» avtaler med en skål og en matbit slik.
Tips: Det er fint å kombinere en tur til Venezia med en reise rundt i Dolomittene. Les min guide til Dolomittene her
Til et glass ombra
Ordet cicchetti skal komme av «ciccus», som betyr lite eller ingenting. Smårettene servereres som tapas i Spania – til et glass vin (eller prosecco), som lokalt gjerne omtales som ombra (hvis betydning er «skygge»). Nå for tiden er det også populært å drikke et glass aperol spritz til en cicchetto.
Tips: Du kan dra på guidet tur i Venezia med smaking av både cicchetti og vin.
Cicchetti har tydeligvis tålt tidens tann. Rettene har nok helt sikkert utviklet seg – selv besøkte jeg både en høyst tradisjonell bicaro (Bocarando) og en moderne osteria gastronimica (Sepa). På førstnevnte sted kostet en cicchetto meg €5 og et glass lokal vin €3, mens på Sepa spiste jeg en cicchetto til og fikk en kvart flaske lokal vin for € 6,50. (Merk at priser ofte kan gå opp over tid).
Flere tips til Venezia finner du i min artikkel her
Tips: Bacarando, Sepa (en Osteria Gastronomica) og Ai Stagnieri – alle tre ligger nokså nært hverandre, i San Marco/Castello-området.
Publisert første gang 4.03.2023.