Spania har flere flotte og smaksrike vinregioner, med gode produsenter, enten vi snakker rødvin, sider, cava eller sherry. I denne artikkelen tar jeg deg med til de områdene jeg selv har besøkt og fått anledning til å lære om spansk vin.
Vin er uten tvil en utmerket måte å reise på. Du kan reise hjemmefra i din egen stue ganske enkelt ved å velge deg ut en vin fra et område og vin du vil lære mer om. Eller du kan så klart også besøker vingårder når du reiser.
Slik fungerer denne vinguiden
I denne artikkelen guider jeg videre til tidligere artikler fra vinområdene jeg omtaler. Følg lenkene for å lese mer. Til sist i artikkelen finner du lenke til bodegaene jeg omtaler i denne og tidligere artikler merket av. Slik kan du lettere finne veien, du også.
Ellers er det jo slik at selv om mange druer finnes i flere land og områder rundt i verden, er det noen som er mer utpreget spanske. La oss først se kort på dette og inndelingen av viner i Spania.
Klassifisering av viner i Spania
Beskyttet opprinnelsessted:
- Denominación de Origen Calificada (DOCa/DOQ) er høyeste vinklassifisering i Spania og garanterer høy kvalitet
- Denominación de Origen (DO) gir opprinnelsessted og stil
Beskyttet geografisk indikasjon (PGI)
- Vino de la Tierra gir informasjon om opprinnelsen til vinen, mer enn stil og kvalitet
Spania har to områder som kan kalle seg DOCa/DOQ, og det er Rioja og Priorat.
Vinklassifisering for røde spanske viner
- Vino joven: Ung vin, vanligvis ikke lagret på fat.
- Crianza: Vin som er lagret på fat i minst 12 måneder.
- Reserva: Vin som må lagres minst tre år før den tilbys på markedet (minst et år på fat).
- Gran reserva: Vin som er lagret i to år på fat og tre år på flaske (eller omvendt) før det kommer på markedet.
Kilde: Vinmaker hos CVNE i Haro, Rioja
Noen sentrale spanske vindruesorter:
- Tempranillo: Spanias mest anerkjente vindrue og en svært viktig drue i noe av de mest kjente røde vinene i Spania
- Garnacha: Denne druen oppsto i Spania, men har senere utvandret blant annet til Frankrike og Italia. Druen gir fylde og frisk rød frukt til viner fra Rioja DOCa og Navarra DO
- Xarel-lo er unik for Sant Sadurni / Penedés og er den viktigste vindruen i cava (som er en musserende vin av flere druer)
- Albariño: Kjent for å gi friske viner med konsentrert fruktsmak, og har blitt mer populært å drikke her i Norge de senere årene. Druen dyrkes i Rias Baixas DO nordvest i Spania.
Catalunya DO
Penedés er et vinområde i Catalonia, ikke lange turen fra Barcelona. Her blir det produsert hvite og røde viner, cava og brandy. Tempranillo blir også produsert i volum og til et større marked.
Vindyrking i dette området går langt tilbake i tid. Det er faktisk gjort arkeologiske funn som tyder på at vindyrking har pågått her i området helt tilbake til oldtiden.
Penedés deles inn i tre:
- Alt Penedés som omfatter mesteparten av innlandet og fjellene. Her er det typisk lavt utbytte på durene og høy kvalitet
- Penedés Central ligger mot sørvest og leverer største delen av produksjonen i regionen
- Baix Penedés vender mot kysten og er stort sett lavland
Det er også her i Penedés vi finner Sant Sadurni, selve cavahovedstaden.
Men den aller mest kjente rødvinen fra området er den fra vinmarken Mas las Plans, som i sin tid danket ut franskmennene i selveste Wine Olympics i Paris i 1979.
Cavahovedstaden Sant Sadurni
I Catalonias Penedés, bare en kort togtur utenfor Barcelona, ligger Sant Sadurni d’Anoia. Dette er selve cavaens hovedstad, der 95 % av cavaen som produseres kommer fra.
Cava er så mye mer enn det vi har fått anledning til å bli kjent med gjennom det som typisk serveres i Norge. I motsetning til i Champagne, der det er mange mindre champagnehus som dominerer, er det i Penedés et par store, volumprodusenter som dominerer markedet internasjonal (som Freixenet og Codorniu). Likevel finnes det så mye mer å smake på, fra små til mellomstore bodegaer, noe du får god anledning til om turen går til Sant Sadurni og omegn. Her ligger nemlig mange mindre og veldig spennende produsenter av cava.
Selv besøkte jeg to: En liten familiedrevet i fjerdegenerasjon (Cava Guilera) og en mellomstor familiedrevet i andregenerasjon (Pedregosa, som også har produkter i salg på Vinmonopolet).
Tips: For dagsturer til Sant Sadurni / Penedés er det veldig greit å overnatte i Barcelona, etter min erfaring.
Priorat DO
Vinområdet Priorat ligger et par timers kjøring unna Penedés og ligger veldig flott til i fjellandskapet ved Serra de Montasant i Catalonia.
Priorat er kategorisert som DOQ/DOCa, det høyeste kvalitetsstempel innen spanske viner. Jordsmonnet er karrig, markene ligger i høyden og plantene befinner seg konstant i en bakke. De overlever her, fordi røttene presser seg ned gjennom skifer og jordsmonn, der de suger til seg den fukten de trenger.
Får de ikke nok fukt, tar de seg en timeout. Det kan man se dersom bladene blir brune før det er dags. Da vil de ikke mer og det er bare å vente til neste sesong.
Klimaet her er varmt om dagen, men 10-15 grader kjøligere på kvelden. Slik overlever plantene derfor det karrige jordsmonnet. Slik blir også? druene konsentrerte, søte og danner grunnlag for den berømte vinen blant vinkjennere; Priorat-vin. Denne lages typisk av av Garnacha og Cariñena
De mest kraftige og full-bodied Garnacha-vinene i Spania vokser her. Her er også noen riktig gamle vinstokker med Garnacha.
Galicia
Galicia ligger nord-vest i Spania, ut mot Atlanterhavet og Biscayabukten. Dette området er spesielt kjent er de for sine hvite, av druen Albariño: DO Ribeira Sacra, DO Rías Baixas, DO Ribeiro, DO Monterrei og DO Valdeorras
Ribeira Sacra er et flott område med alt fra turstier og pilegrimsruter, klostre og paradorer til varme thalasso bad og helbredende kilder. Ikke minst; her dyrkes også høykvalitetsvin.
Ribeira Sacra består av 20 kommuner i innlandet og 2.500 hektar med vinranker. Vindyrkingen her går helt tilbake til romersk tid, tusen år tilbake i historien. I sin tid satte også paven i Roma stor pris på å få tilsendt vin fra Ribeira Sacra. Historien vil ha det til at munkene måtte finne annet gull å sende hjem til Paven, etter at elva i dalen her gikk tom for dette edle metallet. Vin – altså flytende «gull» – ble løsningen.
Slik ble det til at Guds vin ble dyrket i de bratte fjellsidene som elvene Miño og Sil har gravd i årenes løp, dukker steinanlagte vinmarker opp. Tradisjonen fortsetter den dag i dag; vindruene plukkes for hånd, med bærehjelp av esler. Det er visstnok mange en plukker som i løpet av årenes løp har falt rett i elven og dermed døden like under seg.
La Rioja
La Riojas beliggenhet i ly av fjellkjedene, med elven Ebro som bukter seg gjennom landskapet, har – sammen med klimaet og det rike jordsmonnet – bidratt til kvalitetsvinene som La Rioja er kjent for.
Viner fra dette området (DOCa Rioja) blir gjerne omtalt som Spanias svar på Bordeaux og Burgund. DOCa Rioja består av Rioja, Navarra og den baskiske provinsen Álava. Rioja deles videre inn i tre underområder: Rioja Alta, Rioja Oriental og Rioja Alavesa.
I landsbyene i La Rioja finnes fortsatt tradisjonsrike bodegaer i kjellerne i innbyggernes boliger, mens det over tid har utviklet seg større vinsentrum, som langs den gamle jernbanen i Haro. Så vi starter vår vinreise nettopp her, hos en av de større, historiske, familiedrevne bodegaene; CVNE.
Å reise i Rioja er som en reise i vin, der vinen gjennomsyrer alt og går igjennom det hele som en eneste lang rød(vins)tråd. Det kommer tydelig til syne i vinmuseet Vivanco, som tar oss med på en reise i vinens historie. Her handler det om vin i alle dens former, enten gjennom kunst, tradisjon og historie, i utstillinger eller i bokform.
De mest kjente Tempranillo-vinene kommer fra Rioja DOQ/DOCa i Alto Ebro-området og det henger sammen med det moderate klimaet i denne regionen.
Baskerland
Vinregionen Rioja dekker mer enn den autonome regionen La Rioja. Som nevnt lenger oppe: Rioja består av Rioja, Navarra og den baskiske provinsen Álava. Rioja deles videre inn i tre underområder: Rioja Alta, Rioja Oriental og Rioja Alavesa. Reiser du i Baskerlands vinområde Rioja, er du i Rioja Alavesa.
Rioja Alavesa
I dette området kan jeg anbefale en tur til vinbyen Laguardia, som er selve hovedstaden i Rioja Alavesa. En fascinerende by å besøke, med alle sine over 300 underjordiske tunneler. Det er flere bodegaer å besøke der, både i byen og like utenfor.
Beliggenheten (i høyden) og klimaet (kjølige temperaturer), sammen med et jordsmonn som består av kalkholdig leire, setter sitt preg på viner fra dette området.
Her er to bodegaer du kan vurdere å besøke: Bodega Jarvier San Pedro Ortega, hvis konsept er «Think Less. Feel more». Smakskonseptet handler om hvordan sansene våre spiller en rolle for hvordan vinen smaker. Hva smaker vi når vi ikke kan se eller lukte? Hvordan endrer vinen karakter når vi spiser litt mat til?
Hos El Fabulista blir vin fortsatt laget på tradisjonsrikt vis. Her kan du få omvisning og se hvordan vinen har blitt og fortsatt blir til her i denne vinkjelleren fra 1400-tallet.
Vinsmaking nede i en av de 300 tunnelene i Laguardia h?rer med til et bes?k!
Txotx – baskisk sider
Siderproduksjonen i Baskerland er derimot noe helt eget. På en lokal sagardoteria serveres sider fra digre tønner, sammen med en større lunsj av lokale råvarer, tilberedt på tradisjonelt vis. Her er det høy stemning, selvservering rett fra tankene og lange tradisjoner som fører generasjoner tilbake i tid.
Absolutt verdt å få med seg, om du tar turen.
Txakoli – baskisk hvitvin
Den mest stedstypiske vinen i regionen er txakoli. Dette er en hvitvin med høy syre og lav alkoholprosent, medhar tre ulike opprinnelser – i Getaria, Bizkaia og Araba. Vinen blir gjerne helt i en lang stråle, ned i glasset.
Les mer om min gastronomiske reise gjennom Baskerland her.
DO Ribera del Duero
Ribera del Duero er et av Spanias aller beste vinområder, sammen med La Rioja og Priorat. Faktisk har det blitt meg fortalt at spanskekongens favorittviner kommer fra Ribera del Duero.
Navnet Ribera del Duero kommer av Spanias nest lengste elv, Duero, som renner gjennom området. Og langs den 897 km lange elva finner vi ikke bare vingårder og vinmarker, men også flere historiske landsbyer, bygninger og monumenter verdt å besøke.
Vinruten «Ruta del vino Ribera del Duero» tar oss med fra vingård til vingard, forbi slott, klostre, kirker, palasser og museum.
Vinene som er en del av DO-kvalifisieringen her, er fortrinnsvis røde, men her blir det også produsert roséviner av høy kvalitet. I alt finnes det 280 bodegaer i området og det er mulig å besøke flere av dem.
Her dyrkes blant annet Tempranillo-druen, og de varme dagene, med kjølige netter bidrar til kraftfulle, smaksrike viner.
DO Sierras de Málaga
Málaga-provinsen har en stolt tradisjon for vinproduksjon, og det er ca. 45 vingårder og bodegaer man kan besøke i området.Mange av vingårdene ligger i nærheten av Ronda og flere av disse kan besøkes. Ellers er også Axarquía-regionen kjent for gode viner.
Er du i området og vil lære mer om viner der, kan du dessuten finne det et vinmuseum i Mijas.
Viner fra området Serrania de Ronda er kjent som Ronda-viner, men er en del av DO Sierras of Málaga. Her dyrkes vindruer på 750 moh. i Serrania de Ronda, og produksjonen gir unge røde viner fra flere vindruer, som blant annet Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot og Tempranillo.
Hvite viner er gjerne laget på vindruene Chardonnay, Macabeo, Colombard and Sauvignon Blanc.
En av de mange vingårdene man kan besøke, er Bodegas Luneras. Dette er en ung bodega i Ronda, med liten produksjon og prisvinnende viner. Her kan du komme på besøk hver dag, hele året, men gi et varsko i forkant.
Kommer du hit i perioden august til oktober, kan du bli med på innhøsting.
Valencia
Valencia er mer enn byen Valencia – det er også den autonome regionen ved samme navn. Og som region kan Valencia skilte med tre vinområder som er DO-kvalifisert: Utiel-Requena DO, DO Valencia og Alicante DO.
Druetypene som typisk dyrkes her, er røde Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Monastrell. Hvite varianter er Chardonnay, Semillon, Merseguera og Muscat.
Kanariøyene og øyene i Balearene
Også på Kanariøyene og øyene i Balearene blir det dyrket vin. Det spennende med vin fra Kanariøyene, er der finnes det noen endemiske druesorter som altså ikke finnes andre steder lenger. Les mer om viner fra Kanariøyene her og om viner fra Lanzarote spesielt her.
Sherry fra Jerez de la Frontera
Sherry er en beskyttet varemerke på linje med Champagne og blir kun laget i og rundt Jerez de la Frontera i Cadáz. Dette er nemlig en sterkvin med lang tradisjon og noe av det Andalucía er aller mest kjent for i vinverdenen.
Ta du turen, bør du få med deg et glass tørr sherry på en tradisjonell tabanco og minst et besøk på en tradisjonsrik bodega. Selv dro jeg til Bodegas Tradición, der det blir produsert eksklusivt gamle sherryer.
Sherry er en sterkvin (tidligere het det hetvin, som altså er det samme). Etter at fermenteringen er ferdig, får vinen tilsatt ekstra alkohol. Dernest blir den overført til et system med gamle eiketønner som allerede inneholder viner av ulike aldre. Systemet kalles solera.
Blandingen gjøres bare litt og litt. For å gi plass til den nye vinen, helles noe av vinen på tønna over på en annen tønne med lengre lagret vin. På denne måten blir vinene hele tiden blandet sammen etterhvert som de blir eldre.
Vinmakeren viser hvordan han henter opp sherry med en venencia og hvordan han heller sherryen i glasset.
Første gang publisert 14.02.2023. Oppdatert høsten 2024.