Går turen til Fuerteventura og du ønsker tips til hva mer du kan oppleve foruten strender, sol og badeliv? I så fall finner du tipsene her!
I denne artikkelen deler jeg noen reisetips til det autentiske Fuerteventura, som jeg fikk besøke da jeg var på øyhopping på Kanariøyene.
Bli guidet av en lokalkjent guide
Den beste og mest effektive måten å bli kjent med et nytt sted, er ved å booke en lokalkjent guide. Det er riktignok forskjell på guider, så det er ikke alle opplevelser som gir like mye. Men jeg har et godt tips til Fuerteventura: Damiano, som driver Natoural Adventure.
Damiano er italiener, men falt for øya som turist. Han ble faktisk så til de grader begeistret, at han flyttet familien sin hit. Nå guider han turister og viser tilreisende det ekte Fuerteventura.
Damiano deler raust av sin kunnskap, brenner for lokalkultur og bærekraft og jeg kan varmt anbefale han som guide. Sjekk Instagram @natouraladventure – og hils gjerne fra meg!
Gå tur til et vulkankrater
Du har ikke besøkt Fuerteventura før du har stått på kanten av en vulkan og sett nedi krateret! Det er derfor essensielt å ta med fjellsko og turtøy og finne veien til – for eksempel Calderón Hondo Volcano.
Den 50 000 år gamle vulkanen Calderón Hondo ligger i Lajares, nord på Fuerteventura. Selv om der er noe stigning, er det ikke en krevende tur å gå. Du går på en tilrettelagt sti og legger bak deg det terrakottafargede vulkanske landskap på vei opp mot kanten av krateret. Der oppe er det fritt utsyn ned det 70 meter dype krateret.
Ikke bare kan du se ut over landskapet du nettopp la bak deg; du ser også hele veien til Lanzarote og Isla de Lobos, på en fin og klar dag.
Slik finner du veien: Vi parkerte ved Camino Calderas, der en gjeng med stripeekorn holder til. De var særdeles tamme og søte og vrimlet rundt oss der vi gikk første del av turen. Det tar kanskje 20 minutter å gå opp til toppen av krateret, avhengig av fart og stopp underveis.
PS! Om du ønsker en lengre tur, finnes det alternative stier å gå.
Besøk en aloe vera gård
Aloe vera-produkter er noe du vil støte på ofte på Kanariøyene, så også på Fuerteventura. Det er nemlig utbredt produksjon av aloe vera-produkter på disse øyene.
Selv har jeg fått besøke en av disse: Verde Aurora, som er en biologisk drevet gård. Dette er et nydelig sted å besøke, hvor de dyrker Aloe Vera og annet grønt, samt produserer ufiltrert extra virgin olje, samt produkter av aloe vera og olivenolje.
Der er også butikkutsalg, samt tilbud om smakinger og demonstrasjoner av produkter. Se Instagram @verdeaurorabio
Spis Majorero-ost
For å sitere Damiano: – Det bor flere geiter her enn mennesker! Ikke nok med det: Her finnes også en helt spesiell geiterase som gir melka til en kjent og kjær geitost på øyene – D.O. Queso Majorero. Osten er for øvrig også gjerne omtalt som Queso Fuerteventura, så typisk er den for denne øya.
Vi besøkte osteprodusenten Caprarius, som ga en innføring i produksjonen og geiteholdet.
Dette er en relativt ung geiteostprodusent, men som allerede har vunnet flere priser. De to kompisene som står bak bedriften valgte å satse på et virke i en gammel tradisjon. I dag leverer de ost til fastlands-Spania og de andre Kanariøyene. De har også et lite utsalg på gården, i tilfelle du svinger innom der. Se Instagram @queseria_caprarius
Besøk Islote de Lobos
Islote det Lobos ligger mellom Lanzarote og Fuerteventura, og er et fint sted å dra til for en halvdags utflukt fra Fuerteventura. Den skal ha vært bebodd siden romertiden og ble i sin tid brukt til å jakte på sjøløver og gjemme seg for pirater.
Øya er i dag en naturpark og et fint sted å dra for å gå tur i særegen natur. De få bygningene som er der bærer vitnesbyrd om fiskersamfunnet som en gang eksisterte der. Tidvis er det serveringstilbud i et eller flere av disse bygningene, men fortrinnsvis kun for de som har forhåndsbestilt.
Her finner du også fine, små sandfylte bukter, så husk å ta med badetøy om du tar turen.
Det går ferje fra Corralejo, men det er også mulig å dra på ulike utflukter dit med katamaran, eventuelt vanntaxi. Øya ligger bare to km fra Fuerteventura.
Dette må du spise på Fuerteventura
Selvsagt fisk og sjømat, men også typisk lokalt dyrkede produkter, som tomater og poteter. Spegeit er også en tradisjonsrik rett, samt gofio, som har lang tradisjon på Kanariøyene. Les mer om matkultur på Kanariøyene i denne artikkelen.
Sjekk ut Los Pinchitos i Lajares, der du finner blant annet spegeit på menyen. For en meny med fisk og sjømat på menyen, sjekk ut La Marquesina Restaurant i Corralejo.
Les også: En reise i vin fra Kanariøyene
PS! Visste du at du enkelt kommer deg til Lanzarote med ferje fra Fuerteventura? Se min guide til Lanzarote her!
Jeg var invitert av det Spanske turistkontor i Norge for å utforske og lære om de østlige Kanariøyene. Ingen føringer er lagt for hva hva eller hvordan jeg formidler det jeg lærte der.