Castello Aragonese d’Ischia - Ischia

Ischia – Ferrante, termalbad og stjernemat 

Vulkanske termalbad, nydelige strender og fargerike små byer. På Ischia er det godt å være. Særlig når høsten drar seg til her hjemme. 

Vi drar hit på tampen av sesongen. Det er knappe to uker til hotellet vårt stenger for i år. Turistene er i fåtall og det er ingen kamp om plassen på øya. Ei øy som har blitt kjent gjennom Elena Ferrantes bøker – og tv-serien «Min briljante venninne», basert på de selvsamme bøkene. 

Beste tid å besøke Ischia

Beste tid for å besøke Ischia, er etter min mening når det er høstferietid i Norge, altså overgangen september/oktober. Da er det ikke alt for mange turister her og klimaet minner om en fin norsk sommer.

Da er havet fortsatt varmt nok å svømme i. Sola varmer fremdeles, men heten er ikke for sterk. Restauranter og hotell holder fortsatt åpent. Og ikke minst: Ferja og hydrofoilen fra Napoli går fortsatt hver dag på denne tiden av året.

Her er 10 tips til opplevelser å få med seg på Ischia 

Les også: Procida – ekte og autentisk i Napoli-bukta

Moranti stranda 

På Ischia finner vi strender og varme kilder som har lokket italienere over fra Napoli i lange tider. Det er her vi finner Maronti-stranda, som sies å være en av Italias beste strender. Også kjent fra filmatiseringen av «Min briljante venninne».

Stranda er hele tre km. lang og er en av de største turistattraksjonene på øya.

Vi tar så klart turen. Ikke bare for å finne oss en solseng og spise spagetti vongole på en strandrestaurant med ut sikt mot havet, men også for å ta turen over til Sant’ Angelo. 

Sant’ Angelo

Fra stranda går det båttaxier over til Ischias kanskje mest pittoreske lille fiskelandsby, Sant’ Angelo. Båtene koster €5 og tar maks ti minutter for å komme over til andre siden. Det er en hyggelig liten båttur, absolutt verdt både tiden og pengene. 

Sant’ Angelo har tiltrukket seg tilreisende i århundrer, takket være termalbadene og friheten mange kunstnere og intellektuelle har opplevd å finne her. I dag finner vi små butikkutsalg, hotell med termalbad og strender.  

Besøk Castello Aragonese d’Ischia

Et fort med en lang historie og flere navn historisk sett. Men i dag går det under navnet etter Alfonso I av Aragon. Det var familien Mattera som åpnet slottet for offentligheten og som gjør at dette har blitt en stor turistattraksjon i Ischia Ponte på Ischia. 

Tidligere var det 1800 mennesker som jobbet her i borgen, mens det i dag står renovert og tilrettelagt for besøkende. Der er utstillinger og en park, serveringssteder og utstiktspunkter. Det er en fin tur å ta (beregn et par timer). Jeg betalte €12 for inngang. 

Termalbadet Negombo

Et av bassengene i parken Negombo Et av termalbadene i parken Negombo 

Det hører med til et Ischia-besøk å få med seg en tur i et termalbad. Valget falt på Negombo som går for å være det beste. 

Det er ikke den rimeligste aktiviteten på øya, men så kan du også tilbringe hele dagen her når du først har betalt inngangspengene. Du får tilgang til en idyllisk beliggende strand i San Montano-bukta, med solsenger og parasoll.

Men attraksjonen er de naturlige kalde og varme kildene i anlegget, som du finner ved å gå rundt i parken som er bygget. Der er også bassenger og serveringssteder, samt spa. 

Det er mulig å leie håndkle. Mer informasjon på deres nettside her: negombo.it/eng

Distillerie Aragonesi

Alyessia forteller og skjenker Med smak av nesten-sjokolade 

Et lite destilleri, der det lages likør og brandy av johannesbrød (en bønne som minner om sjokolade på smak). Lokalt kalles denne frukten for sciucella 

Jeg kom helt tilfeldig over dette destilleriet, som ligger i gata på vei mot Ischia Ponte. 

Alessya jobbet her som vertinne og serverte smaksprøver. Det ble selvsagt kjøpt en flaske likør med hjem! 

Du finner mer info om belgfrukten johannesbrød på frukt.no

Dani Maison 

Dette er en restaurant-opplevelse av de sjeldne. Dani Maison har to Michelin-stjerner og drives av Ino di Constanzo, som har utviklet sin bestefars hus og hage til en fest for sansene.

Det er også maten han serverer. Her er mat kunst å og kunst er mat. De er fargerikt, gøyalt, stilig og smakfullt. Er du matglad og setter pris på de unike smaks- og spiseopplevelsene er det bare å booke bord her. Der er kun seks av dem, så det bør bookes i god tid før avreise.

Se nettsiden: danimaison.it

Pizza å la Napoli 

Ischia ligger tross alt i Napoli-bukta, så klart må man spise pizza der! Den beste pizzaen jeg spiste, fant jeg på Ristorante Dortas å som er en familiedrevet pizzeria og ristorante med kun kortreiste, lokale produkter. 

Her er den kreative forslag til pizza, selvsagt i tillegg til klassierne. Men også deigen skiller seg ut: den er uvanlig lett og luftig. 

Ristorante Auras

Her får du lunsj med utsikt mot havet og Castello Aragonese d’Ischia. Her opplevde jeg god service og nydelige retter, som hjemmelaget pasta med sjøkreps og gule cherry tomater og friterte squashblomster med ricotta-fyll. En bedre Greco di Tufo til passet utmerket. 

Giovanni serverte, og da jeg fortalte om eplesider fra Hardanger, fikk jeg smake et glass eplelikør fra det lokalt dyrkede eplet mela annurca. Det smakte som om jeg nettopp har tatt et bit av et godt modent, søtt eple. En fin bonus! 

Belvedere restaurant 

Ligger på Hotel & Spa Excelsion Belvedere i Ischia by, og er under ledelse av Libera Jovine, som var den første på Ischia til å få Michelin-stjerne i sin tid. Her er fokus på lokale råvarer og å videreutvikle tradisjonsrik mat, gjerne med en ny vri.

Det er typisk for innbyggerne å ha kanin til middag og baba til dessert på søndager. Dette kan du smake her! Menyen har vanligvis et par ulike varianter av kanin-retter.

Baba har en lang historie og er en bakst dynket i likør. Anbefaler deg å smake det! 

Hotell i alle prisklasser på Ischia

Det finnes mange muligheter for overnatting på Ischia, men hotellet jeg bodde på, var Hotel & Spa Excelsior Belvedere. Dette er et av de bedre hotellene på Ischia. Hotellet har spa, termalbasseng og egen privat strand. Anbefales!

Første gang publisert 16.10.2023.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette å bruke denne siden, aksepterer du bruken av cookies.  

error: Content is protected !!