På Svalbard kan man ikke bare dra til toppen av en isbre – du kan også dra på isgrottevandring i isbreens indre.
Dette ble en opplevelse utenom det vanlige, og heldigvis langt mindre klaustrofobisk enn jeg selv så for meg. Men om jeg hadde turt det igjen, nå flere år senere? Jeg er ikke så sikker …
Isgrottevandring på Svalbard
Jeg har jo hørt om brevandring, men ennå ikke opplevd det selv. Men å vandre inne i isbreens indre; ja, det visste ikke jeg at var mulig før turen til Svalbard sto for døra.
Skeptisk, men fattet, valgte jeg å delta på dette eventyret: med et snev av klaustrofobi fremsto dette som en større utfordring for mitt vedkommende en både snøskuterkjøring og hundespannkjøring til sammen.
Men der tok jeg jammen meg feil! Det var virkelig en opplevelse. Bare se for deg dette:
Tidlig morgen blir jeg plukket opp utenfor hotellet på toppen av Longyearbyen. Ikke av en bil, men en beltebil. Sammen med en gruppe turister sitter jeg i en iskald, bråkete beltebil oppover dalen bak Longyearbyen.
I isbjørnens rike
Vi legger bak oss fjorden, de fargerike bygningene, all tegn til sivilisasjon. Det vi møter, er Svalbard-rein som vandrer i snøen, mer snø og atter snø, og til sist: isbreen
Høyt der oppe over Longyearbyen er vi fritt vilt. Guidene har selvsagt med seg våpen: man vet aldri når isbjørnen dukker opp. Den vandrer tross alt 80 kilometer til dagen (!). Heldigvis blir vi skysset inn i en avlåst iglo, der vi venter til det er tid for å gå ned og under breen.
Jeg er visst den eneste som funderer på hvor lurt dette egentlig er: Alle virker så motiverte og klare for å ta turen ned i breen. Vi skal gjennom smale ganger, istapper og flere århundre med is, fossiler og skjulte rom. Indre uro til tross: Jeg hiver meg med. Dette vil jeg ikke gå glipp av.
Det jeg får se, er dette:
Isbreene på Svalbard
Mer enn halvparten av Svalbard er dekket av isbreer (60%). Faktisk finnes det mer enn 2100 isbreer av ulike størrelse her.
Det finnes flere ulike typer isbreer på Svalbard:
- Iskapper finnes spesielt på de østlige øyene.
- Spitsbergen-typen preger Spitsbergen, disse kalver ofte i havet.
- Den sentrale delen av Spitsbergen er preget av mindre dalbreer (eller botnbreer) som fyller deler av fjellandskapet. Longyearbreen er en slik bre.
Isbreene på Svalbard smelter relativt raskt på grunn av øygruppens plassering i en relativt varm del av Arktis, og den stadig hurtigere avsmeltingen skyldes at sommertemperaturene i Arktis øker, skriver Norsk Polarinstitutt.
Men de siste ti årene har tilbaketrekkingen av isbreene gått raskere på grunn av høyere temperaturer i lufta. Ikke bare trekker breene seg på Svalbard tilbake – de blir også tynnere. Og etterhvert som ismengden som tynger ned Svalbard minker, heves landet.
Om isgrottevandring på Svalbard
- Jeg deltok på Hurtigruten Svalbard sin guidede tur ned i isgrotten. Våre guider, Andreas og Jakob, fortalte om isbreen og svarte på spørsmål underveis.
- Turen varte i tre timer, fra vi blir plukket opp utenfor hotellet i Longyearbyen til vi er tilbake igjen.
- Det er mer enn nok tid til å ta bilder
- Lider du av klaustrofobi, blir ikke denne turen anbefalt av turoperatør. Men selv synes jeg ikke dette var spesielt klaustrofobisk. Det var til tider lavt ”under taket” og smale passasjer, men det gikk overraskende lett – også for min del. Likevel: Følelsen når isen «smeller», noe den av og til gjør, fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på meg …
- Nede i isgrotten er det langt mildere enn ute (rundt fire minusgrader)
- Kle deg varmt og i ledige klær. Husk gode sko. Hjelm og lyslukt får du utdelt der.
- Etterpå fikk vi solbærtoddy og kjeks – som smaker utmerket i kulda!
- Hurtigruten Svalbard organiserer disse guidede turer i perioden januar til mai.
- Det er også mulig å overnatte her nede under isbreen. Om du tør.
Jeg var invitert på pressetur av Hurtigruten Svalbard som tilbyr overnatting og opplevelser på Svalbard.
Jeg var der i februar 2017. Artikkelen ble først publisert 20.02.2017 og er lettere bearbeidet ved republisering.