Bonifacio, Korsika

Reiseguide til Korsika

Øya som er en rundt 250 år ung franskmann, har en langt lengre historikk med Italia. Tidligere underlagt Pisa og Genova er det et tydelig italiensk drag over Korsika. Men  Korsika er først og fremst intet mer eller mindre kun seg selv.

Det er en særdeles kupert øy som møter oss. Her rager de høyeste fjellene over Norges egen Galdhøpiggen. Med et areal på langt mindre og en kystlinje dekket av strender og krystallklart vann, sier det seg selv at landet er variert – også når det kommer til toppturer og svingete veisystemer.

Vakkert fjellandskap

I vest møter vi de rare, skulpturlignende spisse fjelltoppene kaldt calanques. Her kjører vi sving etter sving, midt i Unesco-landskapet. I nord, på tuppen av Cap Corse, er veiene fortsatt svingete. Også her er det kupert, men med vinmarker i dalene og fjell med utsikt til begge kyststriper.

I fjellene i innlandet kan man vandre elvelangs eller i høyden over dalene. Den tidligere hovedstaden, Corte, er utgangspunkt for enhver aktiv reisendes ønske. I sørøst er landskapet mer flatt ut mot havet, med skyggefulle fjell i bakgrunnen og badeliv og strender ved kysten. Og lengst sør finner vi blant annet den svært så vakkert beliggende byen i høyden: Bonifacio.

Kart over ruta finner du helt nederst i artikkelen

Vi opplevde alt dette i løpet av to ukers bilferie Korsika rundt. Ønsker du en mer avslappet ferie, velger du ut noen av tipsene under, eventuelt legger til noen av dine egne idéer – eller legger til en ekstra ferieuke på Korsika med rom for å tilbringe litt mer tid hvert sted.

Reiseguide til Korsika – en roadtrip øya rundt

Vi startet i Ajaccio og endte i Bonifaccio. Slik gjorde vi det:

Ajaccio – der Napoleon 

Den genovesiske middelalderbyen Ajaccio ligger i det som regnes for å være en av verdens vakreste bukter. Byen er godt bevart med en rik og variert arkitektonisk arv. Selve bysentrumet er fargerikt, med palasser og pastellfargede bygninger, samt palmer og blomstrende buskvekster rundt omkring i byen for øvrig.

Atmosfæren opplevde vi som rolig, til å være en by med i alt 60 000 innbyggere – og altså Korsikas største by i det som regnes som en av verdens vakreste bukter.

Korte fakta om Ajaccio

  • Ble opprinnelig bygget som fort og grunnlagt av Genova i 1492
  • Okkupert av Frankrike i 1553
  • Napoleon Bonaparte ledet an utvikling av byen i 1801, etter en plan av for ? tiltrekke seg rike, utenlandske besøkende.
  • I 1801 ble den omtalt som «Middelhavets vakreste by» og etter det vokste innbyggertallet

Severdigheter i Ajaccio

  • Fesch museum: samling av italienske malerier visstnok på nivå med Louvre i Paris
  • Maison Napoleon Bonaparte: her ble Napoleon født 15. august 1769. Familien kom opprinnelig fra Sarzana i Toscana, Italia
  • Chapel Imperiale: bygget i 1860 og i dag et nasjonalmonument. Her ligger foreldrene til Napoleon Bonaparte begravet.
  • Biblioteque Municipale: ligger i første etasje i Palais Fresch og har er 30 meter langt leserom. Har 40 000 utgivelser, noen helt fra 1500-tallet.

Spise i Ajaccio

Rue di Roma er en livlig turistgate. Langs havnen finner vi mange større restauranter. Men for en lokal opplevelse, ta turen til vinbaren Bistrot Bonaparte.

Ps! Det er en god stund siden jeg var der sist, men den er fortsatt i virksomhet. 

Naturopplevelser i området

  • Tour de la Parata: utsiktspunkt og et genovesisk tårn fra 1608. Beskyttet av nettverket European Natura 2000
  • Le chemin des Crêtes: utsiktspunkt som ligger en tre timers vandring unna bysentrum
  • Les iles Sanguinaires: halvøy der havfugl og delfiner trives godt. Sanguinaires står for det rødlige lyset som gjør steinene blodrøde like før solnedgang.

Hotelltips i Ajaccio: Hötel-Demeure Les Mouettes

Igjen, det er en stund siden jeg overnattet her sist. Men hotellet får fortsatt godt score på Booking.com 

Et boutique hotell med ca. 20 rom, som ligger i en villa fra 1880 med århundregamle eucalyptus-planter, palmetrær og pinjetrær like ved en  liten, litt steinete strand. Her er det flott utsikt over middelhavet og over til andre siden av bukta.

Ligger 20 min. gange fra sentrum og har et lite basseng i hagen. Rommene er enkle og delikate – noen med sjøutsikt, andre mot veien. Personlig og vennlig service. Minus: for få parkeringsplasser. 

Etappe 1: Ajaccio – Calanques de Piana

Etter et par dager i Ajaccio og omegn går turen videre nordover. Vi er på vei til Calanques de Piana – en av Korsikas største severdigheter. Golfo de Porto er et Unesco verdensarvsted og har rykte på seg for å være en av de mest bemerkelsesverdige naturområder i Middelhavet og Europa. Klart vi må ta turen dit!

Vi valgte kystveien til Piana først, via Sagone og Cargése. I Cargése hadde vi et lengre stopp, der vi så oss rundt og spiste en lett lunsj.

Cargése ble bygget i 773 av en gresk koloni som flyktet fra tyrkerne i Itilo. Siden den gang har den lille landsbyen behold sine tradisjoner og tro.

Dernest dro vi l til Belvedere, i høyden over Piana. Herfra er det storslått utsikt i alle retninger, da det er det høyeste punktet i området. Forbered deg på mye vind, om du velger samme stopp. Men det er det verdt. Se etter tårnet med tv-master på toppen.

Vi besøkte også selve Piana, en søvnig liten by, og åpenbart et sted å stoppe for turister langs veien.

Calanques de Piana – har vi havnet på en annen planet?

En måte å oppleve de nærmest utenomjordiske fjelltoppene på er ved å kjøre de svingete smale veiene gjennom dem. En annen er å vandre i fjellene. Vi gjorde begge deler.

De underlige fjellformasjonene vi møter, der vi kjører langs vestkysten av Korsika, viser seg å være både spisse, rare og figurlignende.

Vi sjekker inn på det moderne utsiktshotellet Hôtel Capo Rosso. Det vi skulle gjort, var å sjekke inn på nabohotellet i stedet. Ikke at det var noe galt med vårt. Langt ifra. Det var fire-stjerners, med basseng og flott utsikt og det hele. Men det nedenfor veien var bare rett og slett one of a kind.

Tips til hotell i Calanques de Piana

Vi bodde på Hôtel Capo Rosso er etmoderne 4-stjerners hotell med egen balkong, basseng og utsikt. Helt greit hotell, men så besøkte vi Les Roches Rouges. Dette n?rmest nedslitte herskapelige hotellet var utrolig sjarmerende. Dette er et 2-stjerners hotell med god restaurant og flott utsikt. Neste gang bor vi her!

Etappe 2: Calanques de Piana – Saint Florent

Vi drar videre og stopper underveis både i Calvi og Porto. Vi vet ikke da hvor vi skal bo neste natt, hverken by eller hotell, det vil vi ta som det kommer. Til sist lander vi på Saint Florent. Dette er en veldig koselig liten by med havn, godt utvalg i restauranter, nært utflukter på Cap Corse. Herfra får vi også muligheten til å dra med båt ut til noen av de vakreste strendene jeg har besøkt.

Sjarme og badeliv i Saint Florent

Havnebyen Saint Florent er verken for stor eller for liten. Her ligger yachtene ankret opp langs havnen, med seilbåtene like bak. Restauranter med hvite duker og kvalitetsmat ligger langs havnen, de mer uformelle lenger bak mot byens lille torg. Her er det langt mindre turistifisert enn for eksempel Calvi, noe som gjør oss så lykkelige at vi forlenger oppholdet med en ekstra natt nettopp her. Det er også fordi dette er et supert utgangspunkt for å gjøre oss nærmere kjent med Cap Corse.

Anbefalt hotell i Saint Florent

Hôtel La Florentine er et 3 stjerners fargerikt og svært hyggelig sted å bo. Fargekoder og møblement gir et individuelt inntrykk, der rommene er enkle og har romslig balkong med sjøutsikt. De rimeligste rommene ligger mot veien. Frokosten er enkelt og god, servicen vennlig og personlig.

Etappe 3: En rundreise på Cap Corse

Lengst nord på Korsika kommer vi til den delen av øya som er formet som pekefingeren på ei hånd. Her er det som mest øde, vilt og variert. Samtidig kjører vi stadig mellom vingårder, små landsbyer på fjelltopper og ruiner av citadeller i et evig bølgende landskap fra kyst til kyst.

Landskapet består av kystlinje, frimodige fjell og vinmarker. Her er det bare ? sette seg i bilen og følge de svingete veiene fra vingård til vingård. Og iblant kommer vi til en og annen landsby.

Sjarmerende Nonza

Landsbyen vi første og fremst tok sikte på, var Nonza, kjent som en av Korsikas vakreste små landsbyer. Nonza ligger høyt over havet med en borg på toppen av en klippe. Her er trangt om plassen med biler og turister som er på utflukt, men definitivt verdt turen. 

Ta et glass i skyggen av trærne utenfor Cafe de la Tour langs veien og legg gjerne lunsjen til den koselige restauranten La Sossa, nesten ved toppen av borgen. Her serveres enkle, lokale retter til brasiliansk jazz på høyttalerne. En opplevelse! Alternativt ligger det en pizzeria på torget i byen.

I løpet av kjøreturen stoppet vi også innom den søvnige landsbyen Farinole, den lille bukten Marine de Negro, der man kan overnatte på  Relais du Cap. En kort kjøretur utover Cap Corse ligger sandstranden Lamada Plage, om man vil ta seg en dukkert der. I området her ligger også en stall med tilbud om hesteridning.

Oletta 

Den svingete kjøreturen oppover til andre siden av Cap Corse bør du få med deg. Underveis vil du få oppleve vakkert landskap og fantastisk utsikt. Veibeskrivelse: Sving av mot Patrimone, en vinhovedstad på Cap Corse. Passer den lille byen Barbaggio litt opp i høyden. Etter ca. 5 km kommer dere til et flott utsiktspunkt, der man kan se til begge sider av Cap Corse. Følg deretter veien ned mot Oletta og derfra videre tilbake til start.

Etappe 4: Cap Corse – Corte

Vi valgte å bli lenger i Saint Florent og reiste i stedet rundt i området med utgangspunkt i et og samme hotell. Derfra dro vi videre til Corte.

Alternativt kan man for eksempel også besøke Bastia, en større by, og reise videre derfra.

Corte 

Corte var i sin tid hovedstad da Korsika var under selvstyre. I dag rommer byen Korsikas eneste universitet og det er her nasjonalismen visstnok sitter sterkest på Korsika. Det er også den livligste byen vi besøkte i løpet av vår rundreise.

Hit drar folk for å vandre i fjellene, særlig høst og vår er den beste tiden for det. Men vinterstid er det også mange som kommer opp i fjellene for å gå på ski eller kjøre alpint ved en av skiresortene.

Da vi var der, midt i juli, ble det i heteste laget å gå tur i fjellene. Vi fikk nå brukt fjellskoene likevel, men turene ble lagt til tidlig morgen og de var ikke veldig lange. Men du så deilig det var å bade i de avkjølende kulpene som dukker opp flere steder i fjellene. Vannet var friskt og klart på toppen, så det var bare å kaste seg uti etter en kort, men svett vandretur.

Tips til restauranter i Corte:

  • U Campanile (korsikansk bondekost)
  • U Museu (korsikansk bondekost)
  • La Trattoria Corte (italiensk restaurant)

Anbefalt  hotell i Corte

Dominique Colonna

Et svært stilfullt familiedrevet boutique hotell i fjellene, beliggende like ved en kulp og med en interiørstil som fanger opp elementer fra fjellene ved utstrakt bruk av materialer som tre og stein. Hotellet har bar og en terrasse med utsikt over elven, hvor du kan spise kontinental frokost etter avtale. 

Etappe 5: Corte – Porto Vecchio

Turen går sørover igjen, og vi velger å følge kystlinja nedover østkysten av Korsika. I stedet for å ta inn i den mer populøre turistbyen Porto Vecchio, finner vi oss et hotell i høyden over Santa Giulia-bukten, med flott utsikt, basseng på taket og gangavstand til stranda.

Porto-Vecchio og strendene

Byen Porto-Vecchio er ikke så interessant i seg selv, syntes vi. Men det er strendene som ligger i området rundt. Der byen byr på turisme, shopping og uteliv, ligger noen av Korsikas – ja, til og med verdens vakreste – strender ikke lange kjøreturen unna.

Langs veien mellom byen og strendene er det raust med serveringssteder, som rotisserier og pizzeriaer, samt et og annet hotell. For den som velger å bo i byen, går det også  båt til strendene, om du vil slippe å kjøre.

Her er noen tips fra området:

  • Restaurant U Santa Marina: En Michelin-anbefalt restaurant, med topp service og klassisk, god fransk meny.
  • Strendene: Plage Palombaggia nevnes gjerne som en av verdens topp 10 beste strender. Sammen med stranden Plage de Santa Giulia er den klassifisert som en av verdens flotteste strender.
  • Maora plage ligger i en liten bukt, med topp strandbar, rødlig og små-kornet sandstrand. Et større areal av stranden er viet fri ferdsel. Ligger for øvrig en kort kjøretur fra Bonifacio og er steder der yacht-eiere legger til for å spise en bedre lunsj.
  • Bocca d’Oro er en uformell og trivelig restaurant som ligger mer eller mindre i et veikryss mellom strendene Plage de Santa Giulia og Plage Palombaggia. Like ved ligger hotellet Le Roc e Fiori Hotelsom også har en restaurant.
  • Saterne ligger en times kjøretur fra Bonifacio. Henger høyt over dalen nedenunder.
  • Proprian liten havneby 15 min fra Saterne i retning Bonifacio. Her fant vi en herlig liten lokal gourmet-forretning med liten restaurant og vinbar ved navn Tempi Fà. Ta gjerne turen innom på jakt etter spiselige suvenirer – god service og smaksprøver.
  • Ulmeto ligger i høyden over dype daler. Her ligger en pizzeria med fantastisk utsikt langs veien. Fint sted å raste.

Anbefalt hotell ved Porto Veccio

Hotel Carre Noir ligger i høyden over Santa Giulia-bukten, en ti minutters gange. Takterrassen har basseng og solsenger, samt utsyn over bukta. 

Etappe 6: Porto Vecchio – Bonifaccio

Det korteste strekket i løpet av turen – men til Bonifaccio vil man! Dette er en av de mest unike byene en kan besøke, tenker jeg – med litt av en historie. Det er nokså dyrt å bo i Bonifaccio og det finnes kun ett fire-stjerners hotell. 

Vil man spare penger, drar man altså hit på dagstur i stedet. Kommer du i bil, kun for dagen, pass på å komme tidlig. Det er kamp om parkeringsplassene.

Bonifacio – den historiske klippebyen

Tett på Italia, med en borg som vokter over innbyggerne, en lun havn, utallige grotter og utkikkspunkter viser til tidligere tider der man voktet seg for inntrengere. Bonifacio har en spennende historie du kan lese mer om her. Ønsker du å lære mer om Bonifacio og tidligere tider når du er der, anbefaler jeg en båttur langs kysten.

Det er for øvrig i Bonifacio man ender opp, om man tar ferjen over fra Sardinia.

Severdigheter og reisetips til Bonifaccio

  • Tips til beste fotos fra Bonifacio: Gå ut på høyden ved havet på motsatt side om morgenen, for morgensol på Bonifacio. Gå ut på toppen av borgen før solnedgang for bilde av klippene i varmt sollys.
  • Dra på båttur! Se byen og grottene fra sjøsiden
  • Vandre langs klippene! Det er veldig vakkert og en fin start på dagen, synes jeg.
  • Gå Kongen av Aragons trapper: Krever kondisjon, men er definitivt verdt å bli andpusten for.

Tips til gode restauranter

  • Da Passano på havnen: vinbar og restaurant med korsikansk fusion
  • Ciccio: traiteur og bistrot med gourmettapas

Tips til hotell i Bonifacio

Hotellene som ligger i selve Bonifacio har tre stjerner eller færre. Disse to har vi sjekket ut:

Hotel Solemare har flott utsikt til havnen, båtene og bymuren. Men stedet trenger oppgradering.  

Hotel Genovese ligger i høyden i Bonifacio, når strand og med basseng og utsikt.  Flott sted!

Etappe 7: Bonifacio – Ajaccio

Dags for hjemreise. Vi valgte å legge også siste natt i Ajaccio, slik at vi kunne nyte dagen til fulle helt frem til avreise.

Reisetips til Korsika

Beste strender

Små bukter og lengre sandstrender. Puddersand og småsteinete bukter og viker.  Sandfarget, hvite, sorte, grå og røde: strendene på Korsika kommer i mange varianter. Det er heller ikke mangel på strender langs kysten av Korsika. Men noen av dem sies å være noe av de vakreste i verden. Vi besøkte flere av dem. Dette er seks jeg kan anbefale å sjekke ut ved et besøk på Korsika.

Korsikas beste strender

Plage Palombaggia igger ved Porto-Vecchio og er den mest kjente stranda på Korsika. 

Plage de Santa Giulia ligger skjermet i en bukt med flotte, avslipte berg og sandstrand med fine sandkorn. 

Plage du Lotu  er en nydelig stand som man enten tar båt eller fire-hjulstrekker til for å komme frem. Finkornet sand, uten fasiliteter og du får den ganske for deg selv om du tar en tidlig ferje. Ferje går fra havnen i Saint Florent.

Plage de Saleccia ligger nær Plage du Lotu, og også denne må du enten komme til med firehjuling eller båt. Heller ikke her finnes fasiliteter. 

Plage Maora ligger 15 min å kjøre fra Bonifacio. Sanden er rød og hit kommer den lokale fiffen med båt for å spise på restaurant Maora Beach Club.

Plage Stagnola er en finkornet sandstrand med utsikt mot Ajaccio. Her er det også strandrestaurant. 

Mat og vin

Korsikansk spekemat serveres de fleste steder og fremstilles på tradisjonelt vis i fjellene. Figatellu di corsicacoppa, lonzu og prisuttu består stort sett av tilnærmet vilt svin. I fjellene produseres også olivenolje, honning og kastanjemel, samt ost.

Andre spesialiteter fra fjellene er olivenolje, honning fra småskogen, samt kastanjemel som brukes i mange matretter, blant annet pulenda (polenta laget med kastanjemel). 

Den mest berømte osten er brocciu, som er en frisk saue- eller geitost. Den har vært AOC-merket siden 1998 og brukes i en rekke oppskrifter som cannelloni og i beigneter. Men man er aldri langt unna nærmeste pizzeria.

Korsika produserer også sin egen vin og har ni produsenter som leverer DOC-godkjente viner. Rosévinene er mer grålig på fargen. Til regningen får man ofte servert et lite glass myrt.

Reise rundt 

Muligheter

  • Det finnes tog på Korsika, men linjenettet er lite utviklet. Det er imidlertid en fin anledning til å se innlandet, om du ikke kjører selv. Sjekk togmuligheter her
  • Det samme gjelder buss: Det går noen busser mellom byene, men det er relativt komplisert å planlegge en reiserute basert på dette.
  • Ulike turselskap  tilbyr forskjellige utflukter om du primært ønsker å holde deg mest mulig et sted. Sjekk de tilbudene på det lokale turistkontoret.
  • Det er også mange som sykler på Korsika. Veiene og naturen er usedvanlig flotte for den som er glad i å reise på sykkelferie.

Denne guiden tar først og fremst utgangspunkt i en reise med relativt mye kjøring, men med korte distanser per dag, samt innlagte hviledager.

Slik gjorde vi det:

Vi leide bil og startet med utgangspunkt i byen like ved flyplassen: Ajaccio.

Det finnes flere flyplasser i Korsika, men det er her ved Ajaccio Norwegian sine fly lander. Skulle du komme med båt via Sardinia eller fastlandet, eventuelt med fly til en annen flyplass, er det bare å hekte seg på ruta underveis.

Se kart over reiserute her

Om denne reiseguiden til Korsika 

Denne guiden til Korsika inneholder ikke alt om Korsika, men de høydepunktene vi fant på vår vei. Anbefalte hotell er enten personlig testet eller besøkt og ærlig omtalt. Det samme gjelder restauranttipsene: ikke alle steder har derfor mange tips. De det ikke er verdt å anbefale, er derfor ikke med.

Første gang publisert 20.06.2017. Merk at det er gått noen år siden jeg var på Korsika nå. Artikkelen er revidert og tipsene er gjennomgått sist høsten 2024.

Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette å bruke denne siden, aksepterer du bruken av cookies.  

error: Content is protected !!