Spanjolene spiser ikke som oss, det vet alle som har vært i Spania: De bruker mer tid på måltidene og spiser både lunsj og middag langt senere enn oss.
Går turen til Spania, er det enkleste å stille om din indre klokke etter spanske måltider. Derfor: Her er en innføring i hvilke måltider som er når i henhold til typisk lokal spansk matkultur.
Les også: Tapas og pintxos – smaken av Spania, bit for bit
Spanske måltider tidlig på dagen
Frokost (desayuno) består gjerne av et lett, lite måltid, kanskje noe søtt, som en churro. Det kan også være en ristet skive brød med litt extra virgin olivenolje og tomatsaus av en fersk, raspet tomat.
Spanjolene spiser vanligvis sen lunsj (etter norske forhold), så det er vanlig å ta en kaffepause eller en juice om formiddagen et par timer før lunsj. Noen spiser kanskje heller en skive med tomatsaus og olivenolje nå, eller et stykke tortilla eller et smørbrød.
Les også: Spansk spekeskinke: Fra Serrano til Pata Negra
Churros er en rett man gjerne tar til frokost, eventuelt på kveldstid, etter lunsjen, men før middagen. Men aldri midt på dagen eller sent på kveld. Derfor er churrerías (utsalgssteder for churros) vanligvis stengt ved lunsjtider eller under og etter middagstid.
Les også: Lokalmat i Andalucía: Fra skinke og tunfisk til tapas og søtsaker
Spanske måltider senere på dagen
La comida (måltidet), som lunsjen kalles, spises gjerne i 14-tiden og varer ofte halvannen times tid. Dette er et m?ltid man tar seg god tid til, det er et måltid for å sosialisere og gjerne spise flere retter. I helgene varer lunsjen gjerne enda lenger.
Det er ikke uvanlig for en spanjol å ta seg noe søtt om ettermiddagen, et måltid som lokalt kalles merienda(ettermiddags-mellommoltid). Dette gjøres i så fall mellom kl. 17 og 19.30-tiden.
Tapas spiser man gjerne før middagen, men det kan også være selve middagen. Mens middagen ofte ikke starter før nærmere kl. 22, kan tapas inntas fra rundt kl. 20. Man kan også ta en tapa som et mellommåltid eller for å smake på flere retter i mindre porsjoner.
Mens cena (middag) spiser man tidligst fra kl. 21, og mange steder er ikke restaurantene åpne før da.
Les også: Matkultur på Kanariøyene: en reise i smak, tradisjon og historie
Denne reiseguiden er en skildring av min reise rundt i Andalucía. Fokus er på tradisjonen, kulturen og samtiden i Andalucía.
I første del dypdykker jeg i den mauriske arven, maten og kulturen, mens jeg vier andre del av guiden til å dele mine beste reisetips til området, med utgangspunkt i fem utvalgte reiseruter.
Opprinnelige publisert 3.02.2024, med utgangspunkt i min ebok Andalucía på 1-2-3 fra 2023
Legg igjen en kommentar