Bli med på en reise i vin fra Kanariøyene, der noen av verdens mest særegne viner kommer fra. En viktig grunn til det er at vinstokkene på disse øyene aldri ble berørt av phylloxera.
Phylloxera var pestensom herjet Europas vinmarker på siste halvdel av 1800-tallet. Men som jeg fikk vite da jeg besøkte Lanzarote, rammet aldri denne sykdommen vinstokkene på Kanariøyene. Flere av vinstokkene som forsvant i fastlands-Europa finnes derfor fortsatt den dag i dag på Kanariøyene.
Det gjør at vi her kan smake vin fra vinstokker som nå er unike for disse øyene. Et annet tydelig særpreg på viner fra Kanariøyene er naturligvis det vulkanske jordsmonnet. Det setter sitt preg på vinene, både de røde og de hvite. Det samme kan nok sies om havet. Det gir gjerne vinene fra disse øyene et hint av salt.
På sett og vis opplever jeg derfor at smaken kommer ekstra tydelig frem i noen av vinene – for salt har jo en tendens til å løfte smaken, ikke sant?
Se også min guide til Lanzarote
Da vinproduksjon startet på Kanariøyene
Det var munker som på 1400-taller innførte de første vinrankene til Kanariøyene. Slik har de, upåvirket av phylloxera, fått utvikle seg i mer enn 500 år.
Selve dyrkingen av vindruer på Kanariøyene begynte i løpet av de første tiårene av 1500-tallet, da europeere introduserte sine teknikker. Men, de tradisjonelle metodene skulle snart vise seg å ikke fungere så godt her. Den høye fuktigheten og de høye sommertemperaturene krevde andre måter å dyrke frem vindruene på.
Les også om hvordan du kan reise mellom de østlige Kanariøyene
Kanariøyene og Canary Wharf
De må ha funnet en god løsning, for i perioden 1550-1850 ble vin den fremste eksportvaren fra Kanariøyene.
Sammen med frukt og grønnsaker ble vin fra Kanariøyene blant annet sendt til Canary Wharf i London. På 1500-tallet ble vinene fra Kanariøyene kjent i Europa, også i hoffet og rost av selveste William Shakespeare.
Den gang var det søt hetvin (fortified) som ble sendt over havet. Vinene ble visstnok ekstra god av å ligge på eikefat til havs, der vinen rullet rundt i tønnene.
Les også: En reise i vin fra Lanzarote
Dagens vinproduksjon på Kanariøyene
Noen av disse, som malvasía volcínica og listán negro er kun å finne på Lanzarote. Men øyene har flere unike varianter av vindruer.
De vanligste variantene på Kanariøyene: listán blanco, malvasía volcínica og viariego blanco, som gir hvite viner. Listán negro, negamoll og vijariego negro gir røde viner.
Her finnes faktisk mer enn 40 varianter vindruer som ikke finnes noe annet sted i verden (!). Med en høydeforskjell på fra 0 til 1700 moh. er Kanariøyene dessuten det høyeste stedet hvor det blir dyrket vin i Europa.
Fun facts om vin fra Kanariøyene
- Kanariøyene produserer røde, hvite, rosé, søte og musserende viner.
- Øyene har 320 vingårder og mer enn 8 000 vinmakere.
- Det blir produsert mer enn 10 millioner liter vin per år.
- Øyene består av 11 D.O. områder
- Tenerife er den desidert største vinproduserenede øya, mens Lanzarote kommer på en god andreplass hva gjelder volum.
Oppslagsfoto: Chaxiraxi driver Canary Wine i matmarkedet Mercado de Vegueta i Las Palmas, Gran Canaria. Foto ved Mette S. Fjeldheim
Kilder: Egen tidligere reise til og pressetur (invitert av Spanias turistkontor) til Kanariøyene. Jeg har besøkt vingårder på Gran Canaria og Lanzarote, snakket med Chaxiraxi fra Canary Wine i Las Palmas (oppslagsbildet), vært på guidet tur i Las Palmas med innlagt vinsmaking og besøkt Casa Colón i Las Palmas. Jeg har dessuten lest kompendiet «About Canary Wine» fra canarywine.com.
Første gang publisert 29.12.2023