vinstokk, vulkansk jord, lanzarote

En reise i vin fra Lanzarote

Vin fra Lanzarote har gjerne et vulkansk preg, med hint av salt sjø og er ofte laget av unike druesorter man bare finner på Kanariøyene. Hva mer er: Landskapet og vinmarkene er en opplevelse i seg selv!

Svart landskap fylt av sirkelformede groper omringet av halvsirkelformede svarte steinmurer. Grønne tuster av vinrankenes blader lyser mot meg, der blikket mitt sklir over kilometervis med slike runde formasjoner i et kultivert landskap jeg aldri har sett maken til. 

Jeg befinner meg i La Geria, et område i San Bartolome, som er en del av Lanzarote som ble dekket av vulkansk aske etter vulkanutbruddet mellom 1730 og 1736. I dette området ligger flere bodegaer og vinmarker. Jeg skal besøke én av dem: El Grifo, som er øyas eldste vingård. På denne bodegaen har det vært produsert vin i snart 250 år!

Les også: En reise i vin fra Kanariøyene

Veien mot 100% økologisk drift 

– Målet er å bli fullt ut økologisk bodega i løpet av neste årsier Minerva. Hun tar imot oss i det vi kommer. Sammen går vi ut i vinmarkene, hvor hun forklarer. 

El Grifo ønsker å bli økologisk sertifisert. For å få til det, trenger bodegaen flere insekter, bier og sommerfugler. Ja, selv fugler bidrar til økologisk drift. På El Grifo har de nå derfor plantet urter og blomster på ulike stasjoner rundt om på markene. Dette for å kunne klare seg med kun de økologisk tillatte teknikker for bekjempelse av skadedyr og sopp på vinstokkene. 

– Vi lager også egen kompost, legger Minerva til, mens vi beveger oss bortover bodegaens vinmarker. 

PS! Jeg har utgitt en kjapp guide til tips til gode restauranter og utvalgte hotell, artikler om vinområdet, vinsmaking og Lanzarotes gastronomi. Last den ned på 1-2-3!

Dyrking i geriaschabacos og rader

Vinmarkene på Lanzarote ser ikke ut som andre vinmarker. Her er hele vinområdet dekket av svart aske, store, sirkulære søkk og halvbueformede steinmurer. Det er dette som kalles hoyos eller gerias.

Hos El Grifo er imidlertid ikke alle vinstokker plantet i de typiske sirkelformede søkkene. De er også plantet i askejorda på rekke og rad, beskyttet av lineære tørrmurer. En tredje metode er å benytte chabaco, som er naturlige, vulkanske sprekker opptil 1,5 – 2 meter dype.

Jeg blir med Minerva ned i en slik stor grop, en chabaco, hvor en 150 år gammel muskatellranke står godt plantet. – Vi har også noen vinranker som er mer enn 200 år gamle, forteller Minerva, mens hun trekker opp en flaske vin. Her skal det smakes! 

Men El Grifo har ikke minst gjort seg bemerket ved utmerkede viner fra pre-phylloxia tiden, med druesorter som listan blanco og malvasía volcanica. Dette druer som ble utryddet av pesten som herjet Europas vinmarker i siste halvdel av 1800-tallet. 

– Pesten tålte ikke klimaet her, forklarer hun. – Vi vet ikke nøyaktig hvorfor, med det kan handle om både hav og varme. 

Les mer om viner fra Kanariøyene her: En reise i vin fra Kanariøyene

Lavtvoksende vinranker 

Her nede i chabacoen er muskatellranken bundet opp. Det blir de ikke ellers på markene her. Vinmarkene er altså på flere måter ulikt hva vi er vant til fra andre steder. Her vokser de nemlig stort sett langs bakken, som på Santorini, blant annet. 

Til forskjell fra Santorini, blir vinrankene her på Lanzarote også beskyttet av groper og tørrmur, så ikke vinden og calimaen (varm sandholdig vind fra Afrika) skal skade dem. Gropene som graves sikrer at det lille regnet som faller kommer vinstokken til gode. 

Røttene får utviklet seg godt i jorda her, men plantene produserer ikke mye. – Det blir 1 til 2 kg druer per plante – eller en flaske produsert per plante, forteller Minerva.

Hun forteller om beskjæring og innhøsting, og jeg får vite at her blir druene høstet allerede i juli / august og vinplanten blir beskåret i januar. Men ikke de som brukes til vintervin: Disse druevekstene blir beskåret i oktober, mens innhøstingen foregår i februar. Slik har det vært gjort de siste tre årene, med gode resultater, forteller Minerva. 

Les også: Matkultur på Kanariøyene: en reise i smak, tradisjon og historie

Klima og dyrkeforhold på Lanzarote 

Her på Lanzarote er det lite regn, knappe tjue døgn i året. Sol er derimot ikke mangelvare, for her skinner hun året rundt. Imidlertid blir det ikke så alt for varmt; temperaturene ligger på mellom 18 og 28 grader.  Det er i seg selv noe som har gjort det mulig for vinmakere å også produsere nettopp vintervin.   

Til tross for den varme sola som skinner året rundt, klarer vinmakerne på Lanzarote å utnytte fukten og den kjølige vinden som kommer fra havet. Asken, som dekker store deler av øya, beskytter jordsmonnet, fungerer som et filter og gir næring. Jorda på sin side er rik på mikroorganismer, som er godsaker for vinstokkene og frukten de bærer. 

Det sorte laget på oversiden slipper til fukten som legger seg over om natta og holder den nede i jorda gjennom dagen. Slik får vinstokkene nok vann, sammen med rikholdig næring fra det rike jordsmonnet. Her finner vi kalsium, sulfur og ulike mineraler. 

PS! Sjekk gjerne ut min reiseguide til Lanzarote her

Vindruer og vin fra Lanzarote 

El Grifo har produsert malvasía-viner siden slutten av 1700-tallet. Malvasía Volcánica er den vanligste druen på Lanzarote og endemisk for Kanariøyene. El Grifo produserer også røde, rosé og søte viner av Listán Negro-druen, som i dag kun finnes her på Kanariøyene. 

Vijariego-druen er motstandsdyktig mot skadedyr og hare, og er derfor en drue som – selv om den også fortsatt finnes i en liten grad i blant annet Granada –  i dag stort sett dyrkes primært her på Lanzarote. El Grifo produserer en monovariant vin av denne druen, samt at de har viner fra muskatelldruen. Sistnevnte trenger mye vann, noe som er mangelvare på Lanzarote. Derfor trives muskatellvinstokkene best i chabacos

Les også: Øyhopping Kanariøyene – de vestlige øyene

Innhøsting og fermentering 

Druene på de gamle vinrankene fra slutten av 1700-tallet høstes inn for hånd. Tidligere ble disse lagt til fermentering store sementtanker, der innsidene etterhvert ble dekket av fliser. Dette skulle gjøre rengjøringen av tankene enklere for kvinner og barn som klatret ned gjennom små luker og inn i de enorme tankene.

Siden begynnelsen av 1980-tallet har fermenteringen blitt gjort på ståltanker. Det var El Grifo som startet med ståltanker og slik påvirket de både metode og vintyper på Kanariøyene. Bodegaen har også tatt initiativ til å utvikle naturlige musserende viner. 

Andre vingårder verdt å besøke

Vinsmaking med Minerva på La Geria

Bodega La Geria

En bodega som er tilrettelagt for større grupper. Her er det særlig fint å stoppe for utsikten over markene. Nettside: lageria.com/en/bodega-la-geria/

Bodega Rubicon

En bodega vis á vis La Geria , der du kan smake på flere viner for en liten sum per glass. Nettside: bodegasrubicon.com/en/

Bodega Stratvs 

Et større konsept som tilbyr vinsmaking, tapas og resturantopplevelser. Sjekk eventer og muligheter for omvisning her: stratvs.com/en/

Bodega Los Bermejos

Her tilbys smakinger på en terrasse. En liten bodega, men som produserer en av øyas beste tørre hvite (om du spør meg). Nettside: losbermejos.com

Vin fra Lanzarote

Jeg har ikke funnet akkurat disse vinene fra El Grifo blant utvalget på Vinmonopolet. Men om du vil prøve vin fra Lanzarote, er der noen få å velge blant i bestillingsutvalget. 

omslag reiseguide til Lanzarote

Her får du tips til gode restauranter og utvalgte hotell, artikler om vinområdet, vinsmaking og Lanzarotes gastronomi.

Første gang publisert 12.01.2024.

Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette å bruke denne siden, aksepterer du bruken av cookies.  

error: Content is protected !!